Google Ads voor e-commerce: Een eenvoudige gids

Google Ads is een van de krachtigste marketingkanalen om omzet te genereren voor je e-commerce winkel. We leren je de basis.

30/12/2022
Google Ads voor e-commerce: Een eenvoudige gids

Ik kan het aantal keren niet tellen dat ik met een nieuwe klant ben begonnen, om vervolgens een Google Ads zoekcampagne aan te treffen die helemaal verkeerd is opgezet.

Het ding is, het is echt niet zo moeilijk om een Google Ads zoekcampagne te verknoeien. En wanneer dit gebeurt, kan er veel geld verloren gaan.

Omdat ik dit eerder heb gezien, en ik er vaak mee werk, kan ik de situatie meestal in minder dan een dag rechtzetten. En vandaag ga ik je leren hoe je dit ook kunt doen.

Alles wat je nodig hebt is een eenvoudige handleiding om Google Ads te gebruiken voor e-commerce, en dat is precies wat ik je ga geven.

Laten we beginnen met het basisprincipe van een uitstekende campagne.

Een eenvoudige regel om te volgen

Er is een heel belangrijke regel om van je Google Ads Search campagne een succes te maken: Zorg ervoor dat je hele campagne zo relevant als menselijkerwijs mogelijk is.

Dit klinkt misschien logisch en eenvoudig, maar het aantal keren dat ik bedrijven ben tegengekomen die dit niet doen is verbazingwekkend. Ik zal u een heel eenvoudig voorbeeld geven.

Wanneer iemand zoekt naar een rood t-shirt, verwacht hij resultaten (en advertenties) te zien voor rode t-shirts. Niet voor t-shirts in het algemeen en niet voor truien, ze willen rode t-shirts. Dus is het logisch dat u hen uw advertentie voor rode t-shirts toont.

Ok, dus we tonen mensen de advertentie die ze verwachten te zien. Dit heeft directe gevolgen voor een van de belangrijkste KPI's, de CTR (Click Through Rate). Als de CTR laag is, is er iets mis met deze fase van uw campagne.

Wanneer iemand vervolgens op uw advertentie voor een rood t-shirt klikt, waar stuurt u hem dan heen? Uw homepage? Uw algemene pagina over kleding? Misschien de t-shirts pagina? Nee.

We willen die persoon rechtstreeks naar uw landingspagina sturen met, u raadt het al, rode t-shirts.

Ok, dus hoe ziet dit eruit als een Google Ads Search-campagnestructuur?

Je eerste campagnestructuur

Een Google Ads account bestaat uit twee hoofdniveaus. Ten eerste de campagnes; dit is het hoogste niveau binnen je account. Hier stel je je budget, geografische doelregio, specifieke doelgroepen, etc. in.

Vervolgens kunnen we binnen elke campagne advertentiegroepen aanmaken. Deze bevatten in principe uw zoekwoorden en advertenties. Dit is ook waar u uw relevantie wilt creëren.

Laten we bij het t-shirt idee blijven en een voorbeeld bekijken:

Laten we zeggen dat we de eigenaar zijn van een online kledingwinkel, hoe zou een goed Google Ads account er dan uitzien? Zoiets als dit:

T-shirts

  • T-shirts met korte mouwen
  • T-shirts met lange mouwen
  • Rode t-shirts
  • Zwarte t-shirts

Jassen

  • Bomberjacks
  • Leren jassen
  • Parka's

Broeken

  • Jeans
  • Chino's
  • Korte broeken

De vetgedrukte woorden zijn campagnes, en de bullet points eronder zijn advertentiegroepen. Je zou je advertentiegroepen ook kunnen differentiëren per merk, bijvoorbeeld.

Zorg er alleen voor dat je binnen elke advertentiegroep niet te veel zoekwoorden gebruikt. Daarover later in dit artikel meer.

De verschillende elementen ontleed

Nu je weet hoe een goed Google Ads-account eruit moet zien, nemen we een diepe duik in de verschillende elementen waaruit een advertentiegroep bestaat.

Trefwoorden

Trefwoorden zijn de kern van je advertentiegroep. Ze zijn hoe je de doelgroep kiest die je advertenties wilt zien.

Er zijn 3 verschillende soorten zoekwoorden:

Broad match: rood t-shirt

Broad match betekent dat Google je advertentie toont aan mensen die zoeken naar rood t-shirt. Maar het zal je advertentie ook tonen aan mensen die zoeken naar varianten en elke zoekopdracht die rood t-shirt bevat. Bijvoorbeeld mensen die zoeken naar gratis t-shirts met een rode draak. Meestal is dit niet wat u wilt.

Phrase match: "rood t-shirt"

Phrase match betekent dat de zoekopdracht iets voor of na dit trefwoord kan hebben, en nauwe varianten op het trefwoord zullen ook uw advertentie tonen. Dit is meestal het beste type om mee te beginnen als je een nieuwe campagne maakt. Bijv. mensen die zoeken naar gratis rode t-shirts.

Exact match: [rood t-shirt]

Exacte match betekent dat uw advertentie alleen wordt getoond aan mensen die zoeken naar uw exacte trefwoord, of zeer nauwe varianten. Dit is de manier om te gaan voor meer volwassen advertentiegroepen. Bijv. iemand die simpelweg zoekt naar een rood t-shirt. In een ideale wereld is dit het meest perfecte geval om een exacte keyword match te hebben met een hoge relevantie.

Advertenties

Uw advertenties zijn de link tussen uw zoekwoorden, en uw landingspagina's. Dit is ook een geweldige manier om je te onderscheiden van je concurrentie. Bij het schrijven van advertentieteksten is het dus ontzettend belangrijk om empathie te tonen ten opzichte van je klanten. Wat vinden zij belangrijk? Welke problemen hebben ze? Wat zou hun dag echt goed maken?

Bekijk het zo: Wanneer je als klant zoekt naar de trefwoorden binnen een specifieke advertentiegroep, welke advertentie zou je dan verwachten die helemaal inspeelt op jouw wensen en behoeften?

Een paar dingen die u in uw advertenties kunt vermelden:

  • USP (Unique Selling Proposition)
  • Concurrentievoordeel
  • Levertijd
  • Toepasselijke kortingen (deze kunnen ook als advertentie-extensie worden toegevoegd)
  • Het product waar je advertentie over gaat (!)

Advertentie-extensies

Advertentie-extensies zijn een geweldige manier om op te vallen. Het is in wezen het nemen van uw advertentie, en het vergroten van de hoeveelheid schermruimte die het inneemt.  Enkele van de meest voorkomende advertentie-extensies waarvan bekend is dat ze een impact hebben, zijn de volgende

  • Sitelink extensie
  • Callout extensie
  • Call extensie
  • Locatie extensie
  • Evaluatie-extensie

Vanaf hier bent u goed op weg om het beste uit uw advertenties te halen.

Landingspagina

Last but not least, de plek waar alles samenkomt: de landingspagina. Gewapend met een verbeterde reeks campagnes en advertentiegroepen gericht op relevantie, de beste trefwoorden geselecteerd voor elke advertentiegroep, en de best geschreven advertentieteksten die de wereld ooit heeft gezien, is de tijd gekomen. Het is tijd dat deze advertenties ergens naartoe gaan. Dit is waar de landingspagina om de hoek komt kijken. De meeste e-commerce systemen bieden je de nodige tools om gemakkelijk elke landingspagina die je nodig hebt in een seconde te maken. Zoals bijvoorbeeld collecties binnen Shopify.

En nogmaals, het is essentieel om deze landingspagina's zo relevant mogelijk te maken. Ik kan dit echt niet genoeg benadrukken, want dit zal het belangrijkste verschil zijn tussen een campagne die geld verliest, en een campagne die geld oplevert.

U kunt binnenkort een hele blogpost verwachten over e-commerce landingspagina's, maar voor nu zal ik u een lijst geven van enkele van de meest essentiële elementen van een e-commerce landingspagina:

  • Een goede titel (moet overeenkomen met uw advertentie)
  • High-res, aandachttrekkende foto's
  • Ondersteunende tekst, zoals productvoordelen
  • USP's
  • Sociaal bewijs, zoals getuigenissen
  • Een call to action (de kleur moet afwijken van uw merkidentiteit)

Om dit alles samen te brengen, probeer een strak ontwerp te gebruiken dat de gebruiker door uw pagina leidt.

De statistieken die ertoe doen

Zodra uw Google Ads-campagnes lopen, hebt u een manier nodig om te meten hoe ze het doen. Ik zal een aantal van de meest voorkomende KPI's (Key Performance Indicators) opnoemen die je vertellen hoe je campagne het doet, en hoe je ze kunt verbeteren.

Gemiddelde CPC

Dit is het gemiddelde bedrag dat u betaalt voor elke klik op uw advertenties. U kunt deze metriek verbeteren door uw QS (Quality Score) te verbeteren.

QS (kwaliteitsscore)

Dit is een score van 1 tot 10, waarbij 10 het beste is. Deze score wordt berekend door uw zoekwoorden, advertenties en landingspagina's te combineren en te waarderen op hun, u raadt het al, relevantie. Dus hoe relevanter uw campagnes zijn, hoe beter uw kwaliteitsscore zal zijn, en hoe minder u zult betalen. Is dat geen geweldige stimulans?

CTR (Click Through Rate)

Dit getal geeft het percentage mensen aan die uw advertentie hebben gezien en erop hebben geklikt. Dus eigenlijk het aantal mensen dat op uw advertentie heeft geklikt gedeeld door het aantal mensen dat de advertentie heeft gezien.

Conversiepercentage

Dit is het aantal mensen dat de door u gewenste actie op uw website heeft ondernomen (voor e-commerce is dat waarschijnlijk een aankoop) gedeeld door het aantal mensen dat op uw advertentie heeft geklikt. Het verbeteren van dit aantal is iets ingewikkelder dan de andere KPI's, omdat hier alles samenkomt. Om dit getal te verbeteren moet je kijken naar de relevantie binnen een advertentiegroep, de elementen op je landingspagina en je marktpositie.

ROAS (Rendement op advertentie-uitgaven)

Als we alle door advertenties gegenereerde waarde nemen en dit delen door alle kosten voor uw campagnes, is het resultaat het rendement op advertentie-uitgaven. Hoe groter dit getal, hoe beter, natuurlijk.

Elke marketeer zal je met trots vertellen over die waanzinnige ROAS die ze een paar jaar geleden eens hadden.

Bij het berekenen van uw rendement moet u natuurlijk ook rekening houden met uw Customer Lifetime Value.

Bouncepercentage

Wanneer u uw Google Analytics-eigendom koppelt aan uw Google Ads-account, wat je altijd zou moeten doen, krijgt u ook toegang tot een aantal Google Analytics-gegevens binnen uw campagnes. Het bouncepercentage is een belangrijke metriek die je kunt gebruiken om je campagne te verbeteren. Een gebruiker wordt als bounce geregistreerd wanneer hij op je landingspagina aankomt en meteen weer vertrekt, zonder enige andere actie op je website te ondernemen. Dit is het aantal gebruikers die "bouncen" gedeeld door het aantal gebruikers die uw pagina bezoeken.

Een hoog bouncepercentage geeft aan dat de gebruiker die op uw advertentie klikte, niet vond wat hij zocht. Om dit te verbeteren, moet u de relevantie tussen uw advertenties en uw landingspagina verbeteren.