5 Marketing Tips voor uw Wijn Webshop

Deze 5 tips zorgen ervoor dat jouw wijn webshop niet enkel optimaal werkt, maar ook nog eens sneller groeit.

4/1/2023
5 Marketing Tips voor uw Wijn Webshop

Je hebt een wijnspeciaalzaak en je biedt jouw zorgvuldig geselecteerde wijnassortiment ook online aan? Of je biedt je wijnen nog niet online aan, maar dit klinkt je wel interessant in de oren? Lees dan zeker even verder!

Als wijnliefhebbende marketeer kom ik geregeld al eens in aanraking met wijnspeciaalzaken. Ik ga ook met veel plezier naar een wijndegustatie wanneer de gelegenheid zich voor doet. Maar geloof het of niet, ik heb nog nooit een wijn online besteld... Is dit omdat ik niet graag zaken online bestel? Integendeel, de kerstman kocht dit jaar zijn cadeautjes uitsluitend online. Nee, het is eerder doordat ik tot op heden nog geen (Belgische) wijnspeciaalzaak tegengekomen ben welke het online verhaal volledig onder de knie heeft.

Ik heb dan eens zitten denken welke elementen een goede wijn webshop zeker niet mag missen. Deze elementen heb ik vervolgens voor jou samengevat in de volgende 5 marketingtips voor wijn webshops.

1. Een inhoudelijke beschrijving die doet kopen

Als (potentiële) klant van jouw wijnspeciaalzaak ga ik er vanuit dat je de wijnen die je aanbiedt ook kent. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch kom ik op de meeste wijn webshops geen of enkel zeer algemene beschrijvingen tegen bij de wijnen. Is dit de makkelijkste oplossing? Absoluut! Zet dit mensen aan tot kopen? Helaas niet.
Schrijf zelf een goede beschrijving bij iedere wijn. Bij voorkeur zo'n sappige beschrijving waar ik al meteen dorst van krijg op het moment dat ik deze lees. Een bijkomend overzichtje met het jaartal, het wijnhuis, de appelatie enz. is altijd handig. Maar dit overzichtje mag zeker niet de enige informatie bij de wijn zijn.

2. Wijn van de week

Nieuwe wijnen ontdekken zonder deze te proeven is uiteraard niet gemakkelijk. Je kan dan ook best alle mogelijke middelen bovenhalen om jouw digitale klanten te begeleiden tijdens hun zoektocht naar die overheerlijke wijn. Een van de manieren om deze keuze makkelijker te maken is door een 'wijn van de week' aan te bieden. Je selecteert iedere week een speciale wijn die je in de kijker zet. Deze wijn zal uiteraard afgestemd zijn op het moment. Is het een warme zomerweek dan zet je een heerlijke, frisse witte wijn in de kijker. Is het net een koude winterweek met veel sneeuw dan presenteer je een zachte, rode wijn welke heerlijk smaakt aan de openhaard in combinatie met een lekkere kaasschotel. Krijg je zelf nog geen zin in een glaasje wijn? Ik alleszins wel! Maar eerst nog enkele tips ;)

Het 'wijn van de week' concept leent er zich ook perfect toe om maximaal in te zetten voor je content marketing. Stuur wekelijks een e-mailcampagne met uitleg rond deze wijn. Post deze wijn op al jullie sociale media kanalen. Maak eens een filmpje (dit is zelf met een moderne smartphone al zeer goed te maken) waarin je deze wijn zelf degusteert en je eigen mening geeft waarom je deze wijn zo goed vindt.

Ben je voor deze tip nog wat extra ambitieus? Maak er dan een 'wijn van de dag' van.

3. Maak thematische collecties

Een andere manier om mensen wegwijs te helpen in het uitgebreide assortiment van wijnen is deze indelen in thematische collecties. Maak eens een collectie met wijnen welke goed samengaan met Italiaanse pastagerechten. Of zet eens alle wijnen samen die zo goed samengaan met een kalkoengerecht op Kerstavond. "Ga je deze winter cocoonen? Deze 5 rode wijnen moet je zeker in huis hebben!"

Je begint ondertussen waarschijnlijk al een lijn te zien in de tips die ik je geef. De bedoeling is om mensen het zo makkelijk mogelijk te maken om nieuwe wijnen te ontdekken. En dit op alle mogelijke manieren als er geen mogelijkheid tot proeven is.

4. Vermeld de review score

Wat kan nog helpen om een wijn te kiezen zonder deze te proeven? Juist, een goede review van een wijnjournalist!

De kans is zeer reëel dat een wijnjournalist al eens wat inkt heeft laten vloeien over de wijnen die je aanbiedt. Zoek deze reviews en vermeld ze bij de respectievelijke wijn. Mensen horen graag de mening van anderen, en laten zich hier ook maar al te graag door overtuigen. Maak hier optimaal gebruik van.

5. Integreer de Vivino-score bij je wijnen

Deze tip leunt erg aan bij de vorige, maar is zelfs nog makkelijker in de praktijk te brengen. De Vivino app is een van de betere apps die ik ken voor de wijnliefhebber. Met de camera van je smartphone kan je zeer eenvoudig een wijn 'scannen' en vervolgens krijg je een review score te zien samen met de reviews die andere wijnliefhebbers deze wijn gegeven hebben. Daarnaast kan je uiteraard ook zelf een score toekennen aan deze wijn. Je kan bovendien zien welke wijnen je vrienden drinken en je kan de wijnen in je wijnkelder zeer eenvoudig indexeren en beheren.

Naast al deze functionaliteiten van hun mobiele app biedt Vivino ook de mogelijkheid om deze review scores te integreren op je eigen website. Deze score is rechtstreeks gelinkt met hun platform en is bijgevolg op ieder moment up-to-date. Hieronder vind je een voorbeeld voor een rode Bourgogne van 2009 dat ik hier op minder dan een minuut hebben kunnen plaatsen.

Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat voor jouw webshop! Geef mij dus zeker een seintje als je zelf aan de slag bent gegaan met deze tips. Ik kom met veel plezier het resultaat eens bekijken!